Apelează

+373 (22) 22-60-11

Academia Succesului

Avem nevoie de modele. Aceasta a fost convingerea care a constituit elementul de chintesenţă a proiectul educaţional Academia Succesului, lansat în luna mai a anului 2011 la liceul “Spiru Haret”.

Nevoia de modele este o nevoie de bază în contextul în care mereu tindem să ne ataşăm de ceva, să ne raportăm la ceva, să tindem către ceva. Conştient sau nu, urmăm idei, oameni, acţionăm şi ne ataşăm de valorile pe care le considerăm ca fiind reprezentative pentru personalitatea noastră, fiind conduşi de paradigme şi prejudecăţi mai mult sau mai puţin proprii.

Dar ce este un model? Un model este persoana care a reuşit, prin ceea ce este, se comportă şi face, să-şi creeze admiratori constanţi care sunt gata să-l urmeze în tot şi toate. Un model este şi crează, prin natura şi forţa împrejurărilor, atitudini, comportamente, stări şi trăiri de natură să ducă la imitarea persoanei alese ca tipar de urmat în viaţă. Modelul poate avea influenţă nefericită, negativă sau, dimpotrivă, una pozitivă. Adepţii curentelor lansate, de-a lungul timpului în diferite domenii din politică, afaceri, arhitectură, literatură, medicină, pictură, sculptură, muzică etc. au avut modele sau au lansat, ei înşişi, modele originale. Unele contestate la timpul lor şi recunoscute ulterior, altele adoptate imediat.

În societatea contemporană avem de- a face cu o mare “ofertă” de modele şi repere care se dovedesc de multe ori a fi de-a dreptul penibile, iată de ce cultivarea discernămîntului este una dintre atributele esenţiale necesare tinerilor în procesul de identificare a modelelor veritabile.

Einstein spunea că “este mai important să fii un om de valoare, decît un om de succes”. Un model însă, îmbină armonios valoarea şi succesul, reuşind să producă performanţă şi progres în domeniul în care activează, lăsînd în memoria domeniului în care activează modele de sisteme de acțiune, comportament, luare a deciziilor, gestionare a riscurilor sau a problemelor interpersonale, care constituie modele replicabile în timp.

Anume astfel de personalităţi sunt invitate lunar în cadrul proiectului Academia Succesului, tinerii avînd oportunitatea de a purta un dialog informal cu personalități notorii de mare valoare în domeniile în care-și desfășoară activitatea despre aspectele filozofice și practice ale succesului și împlinirii personale și profesionale.

Proiectul reprezintă o platformă dedicată dezvoltării şi motivării personale, care are drept scop susţinerea şi dezvoltarea personală a tinerilor haretişti  prin facilitarea interacţiunii dintre tinerii care doresc să devină oameni de valoare şi personalităţile care au reuşit asta, dorind prin Academia Succesului să demonstrăm tinerilor faptul că prin formarea și consolidarea unui set de calități și atitudini, realizarea unor lucruri semnificative, cu impact de rezonanță se poate înfăptui și aici, acasă, în Republica Moldova.

Printre personalităţile participante în cadrul ediţiilor de pînă acum ale Academiei Succesului s-au numărat: ex-premierul Ion Sturza, directorul Teatrului Dramatic „A. P. Cehov”, Constantin Haret, ex-preşedintele R. M., Pentru Lucinschi, preşedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru, președintele grupului financiar-industrial DAAC-Hermes s.a.

Adrian Bratu, coordonator de proiect